четвер, 24 червня 2010 р.

Прикмета літа

Почалося довгоочікуване літо, а, виходить, з невідворотністю сезонних змін у природі в наших будинках от-от відключать гарячу воду. Якщо вже не відключили.

На два, а то й на три тижні. На профілактику. Або ремонт. Не важливо. Немає гарячої в крані - і вже якось дискомфортно.

У заміських же будинках колонка - річ цілком розповсюджена, давно й успішно експлуатована, а сучасні агрегати й зовсім - сама довершеність. Їх не треба підпалювати сірниками - там використовують електронний або п’єзорозпал, у них практично виключається витік газу. Такі колонки обладнані датчиками тяги й захисними обладнаннями, які відразу відключать газ при падінні тиску води. У колонках, що працюють при малому напорі води, до того ж є спеціальні обладнання, що запобігають закипанню води в теплообміннику.

Для середньостатистичної родини фахівці рекомендують колонки з потужністю до 24 кВт і продуктивністю 13-14 л/хв ( При митті посуду витрата гарячої води - 3-4л/хв; приймання душу - 7-8 л/хв) На українському ринку широко представлені газові колонки як вітчизняного, так і імпортного виробництва (Німеччина - Junkers, Bosch, Швеція - Eletrolux, Туреччина - Demir Dokum, Італія - Ariston і інші).

Вартість залежно від моделі - від 140 до 700 доларів.

В останнє десятиліття багато городян обзавелися й водонагрівачами накопичувального типу. Ці прилади особливо зручні там, де гарячу воду відключають надовго або її немає зовсім. Особливою популярністю серед українців, не в останню чергу завдяки гарній ціні, користуються італійські Теrmex, Ariston, турецькі Demir Dokum. У більш дорогому ціновому сегменті - німецькі Vaillant і Stiebel Eltron. Водонагрівачі накопичувального або ємнісного типу - це термоізольована ємність, у якій установлений тен. Він нагріває холодну воду, що гріється до заданої температури (85 С) і автоматично відключається. Час нагрівання води залежить від обсягу й заданої температури. Рекомендують установлювати її ледве вище 60 С, оскільки в замкненому обсязі при більш низьких температурах створюються сприятливі умови для розмноження легіонел - небезпечних для здоров'я бактерій.

Нагрівачі накопичувального типу мають діапазон потужності від 0,85 до 6 кВт, для міської квартири оптимальною уважають потужність близько 2кВт і обсягом 80 -100л, а для заміського будинку - ємністю від 300 л. У кожному разі для них необхідні окрема електрична підводка із заземленням і окремий автомат на розподільному щитку. Вартість накопичувальних приладів коливається в діапазоні від 100 до 670 доларів залежно від обсягу бака, потужності й виробника.

Усім зручні накопичувальні агрегати, за винятком одного моменту: далеко не в кожну ванну кімнату в наших типовушках можна вписати місткий бак. Та і підводні шланги із кранами навряд чи додадуть додатковий шарм інтер'єру.
Однак один із самих зручних способів одержати гарячу воду в міській квартирі на час відключення від централізованого водопостачання - це проточний нагрівач. Дійсно, цей період відключень триває якихось 2-3 тижні в рік, тому чи варто вкладати значні суми в агрегати накопичувального типу, особливо при невеликих площах ванних кімнат? Років п'ятнадцять назад, на зорі перебудови в магазинах з'явилася безліч напівкустарних проточних нагрівачів із серії: надягнув насадку на кран, підключив у розетку - і користуйся на здоров'я! Але цей, з дозволу сказати, нагрівач насправді нічого не нагрівав і до того ж найчастіше "бився" струмом.

Пізніше в продажу з'явилися якісні імпортні проточні нагрівачі. Одним з перших на наш ринок вийшли ізраїльтяни з агрегатом Аtmor. По співвідношенню ціна - якість прилади цієї серії виявилися цілком підходящими для споживача, і дотепер Аtmor є самими популярними водонагрівачами проточного типу в нашій країні.

Прилади такого типу безпечні, компактні, досить естетичні. Вони підключаються до мережі 220 В, легко монтуються й нескладні в експлуатації.

Принцип дії гранично простий: холодна вода проходить по трубках усередині корпуса приладу, нагрівається теном і виходить назовні вже гарячою. Температура регулюється винятково напором води - чим тонше струмінь, тим вода гарячіше. Але слід пам'ятати, що, у порівнянні зі звичайною душовою насадкою, у водонагрівачах проточної дії насадки мають менший розтин, за рахунок чого тиск води на виході зростає, і створюється ілюзія повноцінного струменя. Тому, якщо в процесі експлуатації ви помітите ослаблення напору, необхідно терміново очистити отвір від солей, щоб уникнути перегріву нагрівального елемента.

У цьому сезоні на ринку з'явилася нова серія Atmor-Platinum. У ній представлені нагрівачі води окремо для кухні й для душу - потужністю від 3,5 до 7 кВт і сполучені, що дозволяють одночасно обслуговувати дві точки водозабору.

Знаючі люди не радять установлювати агрегати малої потужності - все-таки вода в них не прогрівається при нормальному напорі. Оптимальним для міської квартири вважають потужність 5 кВт - і навантаження на мережу прийнятне, і вода досить гаряча. Звичайно, із проточним водонагрівачем не вийде повноцінно покайфувати у гарячій ванні, але душ і комфортне миття посуду будуть доступні в будь-який час доби.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.