понеділок, 12 квітня 2010 р.

Як вибрати диктофон


Для того, щоб вибрати диктофон, нам потрібно визначитися в першу чергу з його типом. Бувають диктофони мікрокасетні й цифрові.
З мікрокасетними всі більш-менш просто: якість його запису залежить властиво від самого апарата й від якості касети. Перевагою можна вважати низьку ціну касет і те, що накупивши їх цілу їхню купу можна не турбуватися про час запису. Додаткові функції - автореверс, автостоп, активація запису по наявності голосу, лічильник стрічки, індикацію запису. Однак такі диктофони потихеньку відживають своє, тому подивимося убік цифрових

Цифрові диктофони записують інформацію у внутрішню або змінну flash-пам'ять. Вона досить дорога, тому доводиться або розкошелюватися на пам'ять великої ємності або очищати непотрібні записи, або скидати записи на персональний комп'ютер. Я не рекомендую купувати диктофони без підтримки змінної пам'яті, тому що ви будете завжди обмежені розмірами внутрішньої без можливості її збільшити.

Додаткових функцій у цифровиків може бути набагато більше. Крім тих, що є в мікро касетних, може бути будильник, засоби обробки записів, щоденник та інше.

Цифрові диктофони можуть (і повинні) підключатися до персонального комп'ютера. Причому зняття інформації з нього за допомогою звукової карти, що підключається до виходу навушників не є нормальним режимом роботи - при цьому втрачається якість запису. Оптимальним є підключення по USB інтерфейсу. Причому при покупці обов'язково гляньте, який саме USB вбудований в обладнання. По-перше, краще, якщо підтримується USB 2.0 - він дає більшу швидкість зчитування запису. По-друге, буває звичайний USB і міні-USB. Останній підключити до роз’єднання персоналки можна тільки через перехідник. Якщо у вас уже є відеокамера або цифровий фотоапарат з розніманням miniusb, то можете сміливо брати - до такого перехідника у вас будуть підключатися вже кілька обладнань. Якщо ж ні, то один дорогий роз'їм в ПК у вас завжди буде зайнятий диктофоном, а це незручно.

Якість запису цифрового диктофона, крім як від самого апарата, а точніше мікрофона й вхідного тракту, залежать також від частоти дискретизації сигналу й способу його кодування. Людське вухо сприймає частоти від 20 Гц до 20 кГц. Основний же форматний склад мови зосереджено в частотах 0.3-3.4 кГц, тобто, для того, щоб зрозуміти, що говорить людина, досить смуги 0.3-3.4, решта ж у чутній смузі так, прикраса: D. Усе це говорить про те, що, якщо ви прагнете писати тільки голос, то досить диктофона зі смугою до 4-х кілогерц (згідно з теоремою Котельникова, частота дискретизації при цьому повинна бути 8 кГц), якщо ж фіксувати інші звуки (музику, падіння книжки на підлогу), то потрібно брати зі смугою 20 кГц (частота дискретизації 40 кГц). Тільки не забувайте, про те, що чим ширше смуга, тим швидше витрачається пам'ять.

Конструктивне виконання може бути також найрізноманітнішим. У порівнянні із класичним можуть бути у формі звичайних предметів, наприклад авторучки, якщо необхідно вести запис потай. Можуть оснащуватися блоком живлення для роботи від звичайної мережі, модулем підключення до телефонної лінії для запису ваших ТФ розмов. Ну, а по дизайну обладнання слід вибирати особисто вам, згідно з вашими смаками.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.