вівторок, 27 липня 2010 р.

Як вибрати пилосос

Згідно зі статистикою, сплеск продажів пилососів припадає на кінець весни – початок літа. Може бути, тому що після хмурих зимових днів весняне сонце висвічує пил, який накопичується в будинку навіть самої акуратної господарки, а часточки пороху якось особливо весело танцюють у теплім проміннячку світла?

Так чи інакше, але, якщо й ви вирішили перемінити бабусин «Тайфун» на пестливий погляд і руки новенький пилосос, то перше, у чому варто визначитися, - якому прибиранню ви віддаєте перевагу: сухому або вологому.
Миючий пилосос, який зовсім недавно був символом благополуччя української родини, до сьогодняшнього дня заробив досить багато дорікань від експертів. У робочому стані він важкий і неповороткий – заважає миюча рідина. Після використання конструкцію потрібно неодмінно розібрати, промити й висушити, щоб до початку наступного прибирання не почути жаб’ячого квакання в бруднім болоті. Навіть самий потужний миючий пилосос не забезпечує просушування щільних або товстих килимових покриттів.

До того ж, існують дані, що лише 40% миючого розчину всмоктується пилососом назад, а інша хімія благополучно осідає на килимі. Плюс постійна необхідність видаткових матеріалів – спеціальної миючої рідини. Погодитеся, це серйозні претензії.

Незважаючи на це, багато споживачів дотепер зорієнтовані на покупку миючих пилососів. Вони залишаються гарним розв'язком у тих випадках, коли більші площі покриті керамічною плиткою. Плитка прибирається легко, швидко висихає, і коліщата миючого пилососа чудово ковзають по її поверхні.

Німецькі й американські пилососи, як і 20 років тому тримають у цьому секторі ринку певне лідерство. А компанія Vax, яка й випустила перший миючий пилосос, дотепер спеціалізується винятково на миючій техніці.

І все-таки левова частина продажів припадає на пилососи сухого прибирання – вони дешевше, простіше в експлуатації й широко представлені на нашому ринку.
Ви можете вибрати агрегат на більших і маленьких коліщатах, телескопічну трубку й розширенийний набір збиральних щіток ( у нього ввійдуть навіть насадки для чищення тварин і комп'ютерної клавіатури). А колір пилососа можете підібрати під колір очей улюбленого собаки. Зверніть увагу на розмір і вагу силового агрегату (пилосос, важче 5-7 кілограм – учорашній день), на наявність т.зв. «парковочних» пристосувань, які дозволяють закріплювати трубу зі шлангом у вертикальнім положенні на корпусі пилососа. Це значно заощадить місце при зберіганні пилососа й час при його зборці-розбиранні.

Вертикальні моделі, у яких корпус пилососа катається на щітці для прибирання підлоги, у нас як і раніше менш популярні, ніж традиційні. Хоча в Америці, наприклад, під пилососом розуміють саме вертикальну конструкцію, яка добре міститься в шафі й особливо зручна на більших площах і при чищенні килимових покриттів. По оцінках експертів, такі пилососи працюють більш галасливо, ніж традиційні, але прибирають краще.

Кількість фільтрів практично завжди впливає на ціну пилососа. 2-3 додаткових можуть коштувати вам 50-60$. 7-9 фільтрів, серед яких напевно будуть бактерицидний і гігієнічний (його найтонші волокна електростатично заряджені й притягають до себе дрібні пилові частки), гарантують приблизно таке ж очищення вихлопу, як один водяник. Пилососи з водяним фільтром передбачають додаткову можливість розпилення в приміщенні ароматизованих рідин. Запах хвої або квітучого лугу, лікувальна ромашка або морський бриз – усе, що душа побажає.

Одним із самих більших незручностей до останнього часу залишалася необхідність міняти запилені мішки. На зміну текстильним фільтрам, які потрібно було витрушувати й прати, вдихаючи противний сіро-коричневий пил, прийшли паперові пакети, які при заміні герметично закриваються – їх можна просто викидати. При покупці пилососа не забудьте поцікавитися, входять чи в комплект змінні мішки, а якщо ні, то підійдуть чи до вашого нового пилососа ті, що є в магазині в наявності найчастіше.

Циклон, приборканий і поставлений на службу побутовим потребам, сьогодні, мабуть, сама модна фішка в пилосособудівництві. Ніяких змінних мішків: увесь пил під впливом закрученого по спіралі повітряного потоку осідає в пластиковому пилозбірнику, який для більшого ефекту роблять прозорим. Англійський інженер Джеймс Дайсон запатентував такий пилосос на початку 80-их. І саме він придумав для нього прозорий корпус. Забавно, але такий пилосос став рекордсменом продажів не у Великобританії (англійці скептично сприйняли оголене нутро механізму), а в Японії, де дайсоновський утвір став суперпопулярним інтер’єрним концептом.

Однак циклон теоретично не здатний затримати більше 96% брудних часток. Тому в продви-нуті переносні моделі (наприклад, LG) вставляють додатково вугільні або Нера-фільтри. Останні зроблені зі спеціального пористого матеріалу на основі скловолокна. Завдяки розгалуженій мережі дрібних пор, вони ефективно затримують частки розміром до 0,3 мкм, які незмінно проскакують через інші фільтри й містять найбільш шкідливі для людського організму речовини. Недоліком таких фільтрів залишається висока ціна й неможливість їх регенерації.

Циклон працює й у вбудованих пилососах. У них проблему очищення вихлопу виробники вирішують по-різному. Хтось установлює додаткові паперові або текстильні фільтри, хтось обходиться зовсім без них. Тому що вихлоп вбудованого пилососа виводиться за межі приміщення, затримуючи4% пилу, що залишився, творці таких пилососів опікуються про екологію навколишнього середовища ( без додаткових фільтрів на вулицю викидається курний шлейф) і про збереження двигуна пилососа в робочому стані (часточки, що потрапили на лопаті вентилятора, здатні значно скоротити строк його служби).

Міні-пилососи, маневрені й легені – привабливі для мешканців малогабаритних квартир, якими, на жаль, більшість із нас дотепер залишається. Вони сьогодні рекордсмени по продажах і активності, з який їх просувають на ринку. При покупці такого пилососа сміливо зупиняйте свій вибір на корейцях – Samsung, LG. Невисокі ( у порівнянні з європейськими виробниками) ціни й пристойна якість зробили ці марки побутової техніки одними із самих популярних в Україні. Все-таки Азія нам як і раніше ближче, ніж Європа.

І остання порада: не поспішайте купувати саму останню модель пилососа. Технологічно вона може майже нічим не відрізнятися від попередньої, але коштувати буде гарантовано дорожче, просто тому, що нова – тут усе так само, як у колекціях модного одягу.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.